Selecteer een pagina

‘Henk, zoek jij vast een plekje uit dan haal ik onze koffie.’ 

Marie wacht geen seconde op antwoord, maar schommelt met haar uitgedijde lijf al vastberaden richting de counter. 

Haar bruine jongenskapsel matcht haar beige praktische jas en lekker comfortabele wandelschoenen. Voor het “ik ben eigenlijk nog best heel gek, hoor” gevoel heeft Marie zich een week geleden een rood montuur laten aanmeten, die nu de glimmende eye-catcher is op haar verder kleurloze gezicht.

Halverwege haar tocht draait Marie zich ineens om. 

‘Nee, Henk, niet zo! Als je een stoel optilt dan pak je die met twee handen vast en niet met eentje. Anders ga je weer door je rug, kijk nou uit.’

Henk heeft blijkbaar in al zijn jaren nog nooit een stoel opgetild.

Even later komt Marie terug met de koffie en twee broodjes ham.

‘Maar ik lust geen ham,’ protesteert Henk nog zwakjes.

‘Nou ze waren in de aanbieding, dus stel je niet zo aan.’

‘Zo, daar zitten we dan,’ zucht Marie ‘Lekker genieten.’

‘Kan ik zo nog even naar het toilet, voordat we verder gaan naar de apen?’ vraagt Henk.

‘Denk het wel hoor Henk, dat moet lukken. Let je dan wel nog even op je rits straks……….’

Met plaatsvervangende schaamte beluister ik het stel naast me in de dierentuin. Met plaatsvervangende schaamte omdat van de buitenkant de tenenkrommende dynamiek en gekke machtspatronen zo gigantisch duidelijk zijn. 

Maar ook met plaatsvervangende schaamte omdat ik me zelf ook wel eens als een Marie opstel tegenover mijn Henk. 

Oeioeioei, we nemen ons allemaal voor om ons niet als onze ouders te gaan gedragen als we zelf een relatie hebben, maar ik wed dat velen van ons zich soms net in zo’n Henk/ Marie patroon bevinden als……nou ja…als Henk en Marie. Of ben ik de enige? Dat kan natuurlijk ook.

Verrekte hardnekkig zijn die patronen. En ook al wil je het veranderen. Minder pusherig zijn, of minder stresserig of meer initiatief nemen…. Als je er midden in zit, is het verrekte moeilijk om te weten aan welk touwtje je moet trekken.

En dit geldt al helemaal voor een team. Nog meer Henken en Maries bij elkaar, Pfff. Nog meer verstrengelde patronen.

Wat zou het fijn zijn als daar eens iemand de boel kwam ontwarren. Zodat je weer fris naar je “partners in crime” kan kijken. Weer kan samenwerken zonder aannames, hardnekkige patronen en gezeik.

Kijk hier eens https://www.deteamcoach.nl/teamcoaching/  en als je iets herkent van wat daar staat…..

Bel me op 06-41335607 of mail me op info@deteamcoach.nl. Ik kom graag langs, zonder gedoe, zonder factuur en met broodjes ham, want die waren in de aanbieding.