Selecteer een pagina

Klantervaringen

Chantal Mens, Afdelingsmanager Sociaal Domein Gemeente Montferland

Ik vond het vooraf met name spannend wat het team van de teamcoaching zou gaan vinden. Staat iedereen er voor open en krijgt het een kans? Het vraagt van iedereen een bepaalde inzet, een mate van open en eerlijk naar jezelf durven kijken, en dat stukje dat is natuurlijk best spannend. 

Gelukkig was het mede door de begeleiding van Natasja uiteindelijk een stuk minder spannend dan gedacht.

Van beide teams krijg ik terug dat ze het heel waardevol hebben gevonden. En dat zit hem vooral in het stukje van elkaar meer zien. Dat stuk onder de ijsberg, wat normaal  geen aandacht krijgt. En dat zorgt ervoor dat men een stuk beter begrijpt hoe de ander in elkaar zit en dat heeft al heel veel opgeleverd op de korte termijn.

Als ik kijk naar de langere termijn, dan heeft het vooral opgeleverd dat mensen een stuk bewuster zijn geworden van hun eigen dynamiek. En dat geeft rust. Tegelijkertijd is het ook nog niet helemaal klaar. Er is heel veel onderkend, erkend en veel oud zeer heeft een plek gekregen, maar alles moet ook nog even landen. Er moet een nieuwe verhouding worden gevonden en daar zitten de teams nu midden in.

Voor mijzelf als manager heeft het heel veel rust gebracht. Ook omdat ik heel veel op gevoel deed en daarbij me soms ook wel afvroeg van: “Is dat dan wel het goede?” Nu heb ik meer kaders, handvatten, meer duiding over: Waarom werken dingen zoals ze werken? 

Wat De Teamcoach anders maakt is de manier waarop Natasja er op een hele prettige manier toch voor zorgt dat je af en toe in de spiegel kijkt. Dat helpt heel erg. Natasja doet dat op zo’n manier dat je geen oordeel en geen druk voelt. Het is meer een uitnodiging dan een confrontatie onder dwang.

Ik zou De Teamcoach zeker aanraden bij allerlei teams waar mensen elkaar een soort van kwijt zijn geraakt. De Teamcoach helpt op een hele prettige manier de boel weer scherp en helder te krijgen.

 

Wilma Gomarus, Directie Alfa Accountants Zwolle

Wij hadden niet zozeer een twijfel om te starten met de teamcoaching, want dat hadden we al met de drie directieleden afgesproken om dat te gaan doen, omdat wij dachten dat dat echt goed zou zijn voor onze onderlinge samenwerking. De vraag was meer van: “Ben jij de juiste coach, zodat ik het achterste van mijn tong laat zien? Dat ik ook echt zeg en echt laat blijken wat mij bezighoudt en waar ik tegenaan loop. Dat ik me durf bloot te geven.”

Ik was in het eerste gesprek op zoek naar: “Hebben wij op zo’n manier een bepaalde verbinding dat je mij kunt raken?” Want anders ben ik heel erg goed om gewoon een soort van sociaal gewenst antwoord te geven, of mij in ieder geval niet bloot te geven, waardoor ik onvoldoende zou bereiken met coaching. 

Tegenwoordig heb je heel veel coaches, dus je ziet eigenlijk door de bomen het bos niet meer. In onze kennismkaing hadden we echt het gevoel: “Ja, zij snapt waar wij tegenaan lopen.” En Natasja leidde ons direct naar een ander spoor als waar wij zelf aan zaten te denken. En dat paste ook veel beter bij ons. Het was eigenlijk direct een eye-opener. Volgens mij was dat kennismakingsgesprek al een half coach-gesprek.

Wij hebben elkaar als directie tijdens de teamcoaching veel beter leren kennen. Ook doordat Natasja ons mee heeft genomen naar het verleden van de organisatie: hoe/wat/waarom wij zo zijn geworden en zo zijn zoals we zijn. We hebben meer begrip voor elkaar en we voelen elkaar veel beter aan. En het heeft ook mijn ogen geopend over mezelf. Hoe ik reageer en waarom ik dat zo doe. En hoe dat dan weer overkomt op de ander. En of je dat wel zo wilt.

Het was soms ook best emotioneel en op dat moment vond ik dat even vervelend. Maar dat was wel wat ik wilde, geraakt worden, en dat is ook heel goed geweest. Dan kan er echt wat veranderen.

Wat Natasja anders doet dan anderen is dat ze een manier van doen heeft met veel afwisseling. Veel speelsheid, stukjes theorie, rake oefeningen, de diepte in. Er is een heel duidelijk programma en tegelijkertijd gaat het hele programma om als er iets gebeurt wat belangrijk is. 

Wat ik ook heb gemerkt is dat de locatie ook veel doet. Je moet echt uit kantoor, naar een mooie natuurlijke omgeving. En of dat dan bos of zee is dat maakt niet uit, maar dat helpt wel. 

Ik zou De Teamcoach zeker aanraden. Ja, zonder meer. Want ik ben heel blij met het traject dat we met Natasja hebben gedaan. Absoluut. Bij allerlei vraagstukken die gaan over hoe doe je dat nu echt in de groepsdynamiek. En ongemerkt krijg je daar dus ook een stukje persoonlijke coaching bij. Dus het is een combinatie van beide. En dat heeft voor mij echt superfijn gewerkt. 

Jeroen Lalleman, Proposition Lead, Nedap Security Management

Het feit dat we teamcoaching nodig hadden dat stond voor ons als team van leiders eigenlijk wel buiten kijf. We hadden alleen wel wat twijfel, omdat we wisten dat de teamsamenstelling en de rollen zouden gaan veranderen.

Wat maakte dat we toch hebben besloten al direct de teamcoaching te gaan starten? Dat heeft eigenlijk twee redenen. Allereerst vond ik dat het echt nodig was. Ik vond niet dat we konden wachten, omdat de impact die wij als leiders maken op het gehele team te belangrijk is om een investering in een verbeterde samenwerking uit te stellen.

En ten tweede was mijn redenatie dat, ook al verandert misschien de samenstelling, de aspecten die we oppikken in zo’n coaching sessie niet verloren gaan als we in een andere samenstelling verder gaan. Dus in die zin, werpt het sowieso zijn vruchten af.

Een belangrijk resultaat van de teamcoaching is dat de leiders zichzelf al veel meer owner voelen van hun leiderschapsrol en dat de onderlinge verwachtingen helderder zijn. Ook hebben we nu een structuur opgebouwd waarbij we veel meer aandacht besteden aan de strategische en tactische beslissingen in plaats van de dagelijkse rompslomp. En binnen het groepsproces merk ik ook dat mensen elkaar meer aanspreken. Het gaat echt nog niet perfect, maar het gebeurt nu wel.

Ook komen mensen nu zelf al met: goh, dit heb ik niet goed gedaan, dit wil ik de volgende keer anders doen. Dus dat is echt prettig om te zien. Ook op dat vlak is er meer openheid naar elkaar toe.

Ik zou De Teamcoach van harte aanbevelen bij managementteams en teams van leiders.

 

 

 

 

Thijs Kamp Teamlead Accountmanagement Team Health Care Nedap

Ik vond het best spannend wat het team zou gaan vinden van de teamcoaching. Je gaat veel tijd investeren met een groot team, dus dan moet je er allemaal wel voor open staan om daar ook echt wat mee te willen, anders haal je er niks uit.

Ook was ik benieuwd naar de reacties. Het kan zijn dat mensen zeggen: “Dit vind ik niks” of “Coaching is zweverig.” Zo’n coachproces is een langdurig proces, dus daar moeten mensen zich wel op committen.

Voor de tweedaagse was mijn twijfel eigenlijk al wel weg. Mensen die Natasja 1 op 1 hadden gesproken hadden al een prettige kennismaking ervaren. Ze waren al snel heel open. Daarnaast merkte ik ook dat er iets geraakt werd in het team waar iedereen wel mee zat en daar konden mensen zich vrijuit en open over uitspreken. Dat maakt dat er commitment ontstond. Dat herinner ik me nog, dat ik dacht: “Je raakt nu wel precies de punten aan waar wij mee verder moeten.” En dat geeft vertrouwen.

Wat waren de resultaten van de teamcoaching?

Voor ons team was het vooral heel helpend dat het gesprek geopend werd. Dat we een stap dichter bij elkaar zijn komen te staan. Elkaar beter hebben leren kennen, zelfs al ben je met sommige mensen al 10 jaar een team. Hierdoor zijn de drempeltjes tussen elkaar gedaald. Van daaruit kunnen wij op de lange termijn weer gemakkelijker met elkaar bepaalde onderwerpen oppakken. Ook is er minder scepsis naar elkaar. De welwillendheid en de goede intenties van iedereen zijn veel meer zichtbaar geworden.

Wat De Teamcoach anders maakt dan sommige andere coaches is dat jullie geen truc komen doen. Natuurlijk heb je een bepaalde basis en veel ervaring die je meebrengt, maar het is geen standaard aanpak of standaardprogramma. De Teamcoach kijkt vanuit wat er op dat moment nodig is. Dat vind ik sterk.

Ik denk dat De Teamcoach trouwens ook al goed kan helpen bij teams die nog zoekende zijn in waar hun hulpvraag nu eigenlijk precies zit. Teams kiezen soms te gemakkelijk voor iets wat ze kennen, bijvoorbeeld een communicatietraining, terwijl de echte oplossing veel dieper zit. Ik zou ze aanraden om eerst eens vrijblijvend met jou te sparren over wat hen echt gaat helpen.

 

Yvonne Schavemaker, Teammanager KNMI

Op een gegeven moment zagen wij teamcoaching als één van de laatste oplossingen om dit team goed te laten samenwerken met elkaar en met míj als nieuwe teammanager. Ik had best wat twijfel om de stap te maken i.v.m. de weerstand van het team zelf. Ze wilden eigenlijk niet en vonden het ook niet echt nodig. Ik dacht soms echt wel: “O jee, doe ik er wel goed aan als iedereen zo in de weerstand zit. Want als mensen er niet voor open staan, dan heb ik ook niet zo heel veel vertrouwen in het resultaat.”

Ik heb uiteindelijk besloten er wel voor te gaan, omdat het wantrouwen zo groot was dat er echt een derde partij naar moest kijken. Ik kreeg meer vertrouwen toen ik zag dat er een methodiek achter zat. Dat er een structuur was en dat er een gedegen analyse kwam uit de individuele gesprekken. Dat geeft mensen ook een houvast in de teamcoaching om samen over in gesprek te gaan. Toen zag ik: “oké, dit werkt wel.”

De individuele coaching heeft mij zeker ook nieuwe inzichten gebracht, over hoe ik zelf overkom en met verschillende karakters kan omgaan. Ik merk dat ik het ook meestal wel aankan als ik gewoon blijf staan in een gesprek, en wanneer ik mijn grenzen aangeef.

Nu een half jaar later hebben we teruggekeken op de afgelopen periode en toen ik vroeg hoe het ging, zei één van de teamleden: “Het is zo’n wereld van verschil met hoe ik hier nu zit en hoe ik hier vorig jaar aan dezelfde tafel zat.” En dat vond ik heel tof, want dat was ook zo, iedereen zat er ontspannen bij, iedereen had er zin in.

Wat volgens mij een groot verschil is in de aanpak van De Teamcoach t.o.v. andere coaches is dat jullie het probleem groepsdynamisch aanpakken. Dus via de groep en niet via het individu. Dat vond ik van grote toegevoegde waarde. Want het probleem zit in de hele groep en dáár moet het dus ook uit.

 

 

Henrieke Schiltkamp, Senior Team Front Office Sociaal Domein Gemeente Montferland

Ondanks dat ik niet van tevoren zeker wist of teamcoaching de tijdsinvestering wel waard zou zijn, ben ik er toch in gestapt. Omdat ik geloof dat als je in gesprek gaat je elkaar ook beter kunt begrijpen en verplaatsen in de ander. Daarnaast hoopte ik vooraf dat het me in ieder geval handvatten voor mezelf zou geven.

In het team kan ik zeker zeggen, dat een aantal mensen een flinke verandering hebben doorgemaakt, dat geeft energie.

Voor mijzelf als teamleider heeft het opgeleverd dat ik stelliger ben gaan leiding geven. Ik ben duidelijker in grenzen, maar ook zie ik nu duidelijker de patronen. Ik weet beter waar iemand is in het persoonlijke ontwikkelingsproces. En dat zorgt ervoor dat ik meer begrip heb voor degene die ik aanstuur en dat ik gemakkelijker kan aansluiten bij die ander. Ik moet nog vaak denken aan dat voorbeeld van die patatkraam van jou en nu kan ik dus beter sturen op “wat er nodig is om die patatzaak zelfstandig te gaan laten werken.”

Hierdoor kan ikzelf verwachtingen loslaten bij bepaalde mensen/situaties, en juist andere mensen meer in hun kracht zetten.

Ik vind jouw stijl, Natasja, open en heel openhartig. Je sluit goed aan. En ik vind dat je oog hebt voor iedereen. Je houdt daarbij heel goed die neutrale helicopterview in het oog, die natuurlijk nodig is om onpartijdig te blijven.

Ik zou je zeker aanbevelen. Ook de persoonlijk coaching hield mij scherp. Dat zinnetje dat jij mij laatst een keer hebt gegeven, dat is echt mijn mantra momenteel: hard voor de zaak (met een d), hart voor het team (met een t).

 

 

Jan Vermeer KNMI
Ik kreeg coaching aangeboden, omdat ik als leidinggevende aan de slag zou gaan. Je krijgt dan toch te maken met andersoortige vragen van je medewerkers en het helpt dan enorm om daarover met een teamcoach te praten. 

Het is binnen het team waar ik zit, een behoorlijke puzzel geweest om tot de kern door te dringen. En ook vervolgens om te bedenken van: oké, en hoe ga ik dat nu ombouwen naar iets waarmee we met zijn allen duurzaam, positief en met nieuw elan een bepaalde richting inslaan?

De gesprekken met Natasja hebben daar enorm in geholpen! 

Natasja verdiept zich heel goed in de klanten en in de opdrachten waar ze mee bezig is. Dat vind ik sowieso een belangrijke voorwaarde. Het zijn geen hoogdravende theorieën waar ze mee aan de slag gaat, het is gewoon echt een soort van no-nonsense, direct toepasbaar.

Op het moment dat een groep niet op een natuurlijke manier met elkaar schakelt, dan wel wanneer ze gewoon het gevoel hebben van; “Er zou toch gewoon veel meer in moeten zitten en hoe kunnen we ervoor zorgen dat we met elkaar de gezamenlijke teamprestatie naar een ander niveau brengen?” Dat zijn dat de partijen waar ik Natasja zou aanbevelen. 

Maaike Evers, Senior Sociaal Team, Gemeente Montferland

Ik had zelf geen eerdere ervaring met een coach, dus ik had wel wat twijfel of je dit probleem in dit team wel kunt oplossen met een coach. We waren zo ver afgedreven. Het probleem was inmiddels zo groot geworden, dat het gewoon even uitpraten niet meer mogelijk leek. Inmiddels was het wantrouwen zo groot geworden, ook naar ons als leidinggevenden, dat we eigenlijk niks meer goed konden doen.

Voor mezelf als leidinggevende vond ik het heel spannend. Ik had het gevoel dat ik constant op eieren liep. En dat deed mij emotioneel gewoon heel veel. We moesten, voordat we met teamcoaching aan de slag gingen, wel gewoon met elkaar samenwerken, terwijl je continue voelt dat er heel veel spanning is. Ik vond dat een hele vervelende periode.

Op een gegeven moment wisten we: “Dit moet opgelost worden. Dit kan echt gewoon niet langer zo.”

Na die teamcoach dag vond ik heel fijn dat er dingen gewoon besproken waren, dat dat in een prettige sfeer is gebeurd, dat je het gevoel had ook van: “Ik kan hier dingen delen, ik kan mijn emoties hier tonen, dit blijft gewoon onder ons en we gaan vooruit kijken met zijn allen.” Ik heb dat wel als heel intensief ervaren, maar wel heel waardevol.

Wat maakte dat die spannende dag toch goed verliep was denk ik met name dat Natasja daar een hele goede sturing in gaf en op tijd ook aan de bel trok als ze bepaalde dingen zag gebeuren. Ook is het fijn dat een externe bepaalde dingen kan stellen waarvan ik het gevoel had dat wij als leidinggevenden dat nooit op die manier hadden kunnen zeggen.

Voor de meeste collega’s, en ook voor mezelf, heeft die dag bepaalde inzichten gegeven, waardoor je ook op de langere termijn anders reageert. Ik zal het nooit meer aanpakken zoals ik dat toen deed in dat ene gesprek. Dat neem ik voor altijd mee.

Ik zou De Teamcoach zeker aanraden. Ik heb het echt, Natasja, als heel prettig ervaren, zeker weten.

 

David Bruning, Afdelingsmanager CNV Connectief Arbeidsvoorwaarden

Mijn twijfels over het inzetten van teamcoaching zaten misschien nog wel het meest in de verwachtingen die ik zelf en het team hadden versus wat het zou opleveren. Je vraagt je toch af of de theorie en de praktijk voldoende bij elkaar komen. Ook vroeg ik me af of de teamcoaching voldoende zou aansluiten bij de ontwikkeling, die ik voor ogen had op de lange termijn. 

Die teamleden van mij zijn echt wel eigenwijze professionals, zeg ik altijd. Dat hoort ook bij de aard van het beestje en hoe ze ook moeten opereren aan de onderhandeltafel in de buitenwereld. Maar dat maakt het in een teamcoach-traject niet altijd gemakkelijk. Ze vinden er al snel iets van.

Uiteindelijk hebben de sessies een grote bijdrage geleverd aan het hechter worden van de groep en subgroepen. Bij een aantal subgroepen heeft de teamdag een dynamiek opgeleverd, die leidt tot veel meer eigenaarschap. Ze zijn veel meer aan de slag gegaan om proactief aan de knoppen te draaien. Bijvoorbeeld in hoe ze het teamoverleg willen vormgeven. Ook spreken ze elkaar veel meer aan. Een beetje in de trant van: Als we dit willen, dan betekent het wel dat we dan ook zelf zaken moet gaan voorbereiden en moeten gaan doen, want anders gebeurt het niet. 

Met sommige subgroepen is het ook nog best zoeken. Wat ik fijn vind aan De Teamcoach is dat ze ook bereid zijn om daarin mee te denken/ op aan te passen. We kunnen ook op de lange termijn blijven sparren over de beste interventies op dat moment.  Een quick fix is het dus niet, maar positief ben ik dus zeker wel over De Teamcoach.

 

Lieke Nieuwenhuizen, Interim Head of People & Culture bij Wakuli

Ik wist natuurlijk dat je bij coaching er ook echt voor moet gaan. En dat betekent dus ook tijd en budget investeren. Je kunt het niet ‘even’ erbij doen, coaching. Dus vooraf heb ik wel even goed overwogen of ik dat commitment wilde inzetten. Maar al snel voelde ik dat ik dat toch wel echt wilde.

Wat het me uiteindelijk heeft opgeleverd? Dat ik in een moeilijkere periode een onafhankelijke sparringpartner naast me had op zowel inhoud als op mensvlak, waar ik me gewoon heel erg mee verbonden voelde. Iemand die naast mij stond om aan mezelf te werken, me effectiever te laten zijn, zowel in mijn privéleven als met name natuurlijk op zakelijk vlak.

Ik weet dankzij de coaching van Natasja beter wie ik ben, waar ik voor sta en hoe ik werkrelaties wil aangaan. Ook heb ik geleerd hoe je daarin het beste kunt acteren, kunt optreden. Verder heeft de coaching me gewoon heel veel rust gebracht, zowel in mijn hoofd als in mijn lichaam. Als ik ergens tegenaan liep wist ik: daar kan ik het op een later moment over hebben met Natasja en dan krijg ik daar op een hoog niveau goed advies over.

Je kan coaching en adviezen van veel verschillende mensen krijgen en dat is altijd waardevol, maar om het echt te laten bezinken is het belangrijk dat er ook een persoonlijke connectie is. Dat je weet dat deze persoon je echt vanuit jouw eigen waarden en normen verder kan helpen. Dat was bij Natasja het geval.

Natasja is anders dan andere coaches. Ze is echt, onafhankelijk en zuiver. Wat Natasja heel erg onderscheidt is dat ze duidelijk haar eigen randvoorwaarden heeft ten aanzien van hoe ze wil werken. Ze waait niet maar een beetje met je mee. Daarom kan ze het beste ingezet worden voor trajecten waarin mensen serieus met een uitdaging aan de slag willen.

Verder is Natasja intelligent en analytisch, maar ook warm en persoonlijk. En ze heeft heel veel verstand en inzicht in gedrag, in relaties, in teamsamenwerking. Als ik dingen beschreef kon ze daarom snel tot de kern komen. Met name de combinatie tussen zakelijk en mensgericht was voor mij heel waardevol.

Ik zou Natasja dan ook zeker aanraden. Voor individuele coaching, maar ook bij grotere organisaties en bij complexere problematieken, bijvoorbeeld op het gebied van teamsamenwerking, MT’s en directie-aspecten. Dat zijn vraagstukken waar Natasja zich goed in kan vastbijten en dat ziet ze als een uitdaging.

Sandra Bek, Manager Financial Department bij Terberg Control Systems

“Ik had geen twijfel voor we begonnen met de teamcoaching. Door mijn eigen ervaring met Natasja qua coaching ben ik van mening dat het je altijd wat brengt. Dus dat het nooit weggegooid geld is. Je kunt er alleen maar beter van worden.

Het team wat destijds hier liep, was in mijn ogen enigszins vastgeroest en versnipperd in ‘eilandjes’. Er waren wat mensen weggegaan en er hadden in korte tijd meerdere afdelingshoofden op het betreffende team gestaan. Er moest dus iets gebeuren. Het voelde echt urgent dat “de koppies” weer dezelfde kant op zouden komen.

We hadden van tevoren al het vertrouwen dat het zou kunnen helpen om teamcoaching te gaan doen met dit team. En met resultaat.

De afdeling is veel rustiger en werkt echt meer samen. Het is ook echt weer een team. Voorheen was er nogal eens onenigheid onderling en nu niet meer. Of ze lossen het zelf op, waardoor het niet meer door de hele organisatie gaat.

Natasja is een heel fijne Teamcoach. Ze is rustig en bedachtzaam en weet vaak met één zin het juiste aan te stippen. En dan niet een panklare oplossing maar heel vrijblijvend. Natasja windt er geen doekjes om. Het is gewoon wat het is en dat vind ik heel prettig.

Ik zou De Teamcoach zeker aanraden. Wanneer je team niet meer echt als team functioneert of in de opstart en begeleiding als er een nieuwe teamleider begint. Met name de 1-op-1 gesprekken zijn extreem waardevol. Dat die gesprekken worden gevoerd door iemand van buiten de organisatie geeft de medewerkers een veiliger gevoel. De teamleden voelen zich dan echt gehoord, vastgeroeste overtuigingen worden heroverwogen en je kunt daarna samen weer een frisse start maken.”

Jan Willem van Hoogstraten, CEO bij EBN

Er waren geen twijfels om te starten met teamcoaching; Natasja had al goed werk bij één van onze andere teams gedaan. Ze heeft daar de vinger op de zere plek weten te leggen en iedereen laten inzien wat er moest veranderen. Ik wist dus dat zij de juiste persoon was om het conflict te bemiddelen dat bij ons tussen een manager en een teamlid was ontstaan. 

Ik denk dat iedereen gebaat is geweest bij de coaching en dat het op een zorgvuldige manier gedaan is. Het is jammer dat dit voor één van de partijen een afscheid betekende, maar het was wel een spiegel en de juiste beslissing. 

Voor de manager heeft de coaching veel inzicht in haar handelen opgeleverd. Ze kan af en toe flink op andermans tenen gaan staan. Dit inzicht betekent niet dat ze dat nu nooit meer doet, maar ze is er wel op aanspreekbaar. 

De manager is effectiever geworden en Natasja speelde een belangrijke rol in dat proces. Het was opvallend dat Natasja niet alleen focus legde op het conflict, maar ook nuttige uitleg kon geven over leiderschapsstrategieën. Dat was een belangrijke toevoeging aan de coaching. 

Ik zou de Teamcoach absoluut aanraden. Vooral bij vraagstukken waarbij onuitgesproken spanningen zitten. Die weet Natasja goed boven tafel te krijgen en ze bespreekbaar te maken. En ook al betekent dat soms dat er mensen moeten vertrekken, soms is dat juist de beste beslissing die je kan nemen.

Jacqueline Vaessen, General Manager bij Nexstep

De start van de conflictbemiddeling verliep wat lastig, omdat ik niet zelf kon kiezen wie de begeleiding zou doen. Maar bemiddeling was nodig – er was op dat moment tussen mij en mijn collega geen dialoog meer mogelijk. Natasja belichtte het conflict vanuit verschillende hoekpunten en haalde de angel er al snel uit. 

Natasja pakte echt door. Vooral op het laatst, toen we moesten gaan kijken naar hoe we met elkaar verder wilden. Er werd geen genoegen genomen met een kunstmatige oplossing. 

De collega en ik zijn uiteindelijk niet tot overeenstemming gekomen, maar ik zie de conflictbemiddeling wel als succesvol. Het is heel jammer dat het gebeurd is, maar we hebben wel iets bereikt. We zijn in een hogere mate van versnelling gekomen dan zonder bemiddeling mogelijk was geweest. 

Bij de teamcoaching die we daarna deden had ik meteen alle vertrouwen. Ik had al met Natasja gewerkt en ze had daardoor zicht op wat ik wilde. Het was een succesvolle sessie, voor de groep én de individuen. Mensen die eerst 1001 uitvluchten hadden, doen nu mee en geven waardevolle feedback omdat ze hebben geleerd dat dat niet eng is. 

Een aantal zaken die we leerden in de teamcoaching gebruiken we nog steeds: de weekly catchup op donderdag, het agenderen van de voorbereiding van de supervisory board, enzovoorts. We zijn echt geprofessionaliseerd en de werkwijzen die we toen implementeerden zijn nog steeds in werking. 

Zelf had ik, als leider, ook veel aan de teamsessie. Het was een manier om een indruk te krijgen van waar mijn team zag dat de dingen anders of beter konden. Nu is er zelfsturing in de teams en kan ik nadenken over hoe de mensen gemotiveerd kunnen worden. En ook over wat ik nu eigenlijk wil. Na de teamsessie had ik ook veel minder de neiging om mezelf meteen goed te gaan praten. Ik breng een voorstel nu veel sterker. 

Wat ik plezierig vond aan het werken met de Teamcoach was dat Natasja een heel gedegen analyse maakt. Zeker ook omdat ik een techneut ben. Als iemand me echt kan uitleggen hoe het zit, dan komt dat beter aan. Ik ben niet van het softe geneuzel dus dat werkte heel goed. En Natasja is ook gewoon een leuke vrouw.

Rob van de Ven, Managing Director bij Landing Aquaculture

Ik was vanaf het eerste begin al redelijk overtuigd dat we teamcoaching nodig hadden. De noodzaak was helder: we hadden al een aantal keren geprobeerd om zelf stappen te zetten en dat lukte op een gegeven moment niet meer. Ik had er geen zin meer in om steeds de kartrekker te moeten zijn en wist dat het goed was als een extern iemand ons zou helpen. Het enige wat ik me afvroeg van tevoren was of het de investering waard zou zijn. 

En dat was het! Teamcoaching heeft ons opgeleverd dat de lucht geklaard is. De dingen die heel hoog zaten zijn nu weg en we hebben een toolset waarmee we in de toekomst kunnen voorkomen dat het weer zo hoog oploopt. We kunnen analyseren waar problemen vandaan komen en wat erachter ligt. 

Voor mij persoonlijk heeft het daarnaast opgeleverd dat ik meer oké ben met verantwoordelijkheid nemen. Ik ben meer in mijn leiderschapsrol gestapt.

Ik vond het prettig dat de coaching op een heel betrokken manier gaat. Geen afstandelijke methodieken, maar een tailormade oplossing. 

Werken met De Teamcoach is in bijna alle omstandigheden waardevol. Zelfs met een team dat goed loopt – het is altijd goed om iemand van buitenaf te hebben die even alles tegen het licht houdt. Daar kan je alleen maar van leren. Ik zou het dus zeker aanbevelen.

Danny Lagendijk, Administrateur bij Terberg Besturingstechniek

Voor we startten met de teamcoaching, twijfelde ik over of het hele team de juiste motivatie en inzet zou hebben om een goede oplossing te kunnen vinden. Als het team zich niet zou inzetten, zouden we niet verder komen met teamcoaching. Maar het is allemaal goed gekomen. En daar ben ik heel dankbaar voor.

Er was eigenlijk geen andere oplossing voor ons geweest dan teamcoaching. Het team kregen we intern niet zo ver om met elkaar iets neer te zetten. Dus er moest iemand van buitenaf komen die alle neuzen dezelfde kant op wist te krijgen.

Het belangrijkste resultaat van de teamcoaching is dat het team door de coaching zelf heeft gekozen om een aantal zaken anders aan te pakken. Mensen voelden zich nu wél geroepen om een extra stapje te lopen, de kar mee te trekken in plaats van er in te gaan zitten. Ook communiceren we beter en spreken we het naar elkaar uit als er iets is.

Wat De Teamcoach echt anders maakt dan andere coaches, is de spontaniteit die ze bieden tijdens de teambijeenkomsten. Het is lekker losjes en je voelt je op je gemak. De manier van communiceren van De Teamcoach zorgt ervoor dat je als team zelf gaat nadenken over wat je wilt.

Ik zou De Teamcoach 100% aanraden. Ik denk dat elke groep dit soort hulp kan gebruiken, want er is altijd wel wat wrijving. En liever opgelost dan groter laten worden.

“Het traject heeft ons heel veel opgeleverd: Handige & direct toepasbare hands-on coaching welke de structuur rondom en in onze projecten verduidelijkt hebben, zoals bijvoorbeeld de rolverdeling in ons project en wat dan wél een duidelijk begin & eindpunt van een project is.”

Dinesh Kanhai, Unit manager KLM-Cargo

“De analyse heeft mij veel gebracht. Ik weet nu veel méér wat ik moet doen. Dus wat ga ik bijvoorbeeld negeren? Wat moet ik begrenzen? Daarnaast weet ik veel beter hoe ik met verschillende werkvormen in teamsessie de interactie kan stimuleren in plaats van dat de anderen de pijlen op mij gaan richten.”

Najia Macqdache, Afdelingsmanager Gemeente Heeze-Leende

Carlos Espinal, Managing Director bij Landing Aquaculture

I did not know what sort of possible outcome we could get from working with the Teamcoach. I had a healthy skepticism and wondered if the techniques would be effective or not. My colleague convinced me to try and I’m very happy I did. 

With the Teamcoach, we were able to solve the foundation of our problems. 

I have developed a much deeper level of understanding my own actions. I am more aware of how my actions may affect other peoples psychological mood. And so I am much more in control over the interaction between us. 

And than in practical terms, I think we, as a team, are communicating a lot better. The atmosphere is a lot more relaxed and open. Even our employees are feeling a higher level of confidence with us as leaders.

They suddenly seem to be very keen to come to us to ask questions to learn and to help.

The reason for this specifically is the Teamcoach training we had on approaching and managing employees. We were able to take a step back and treat our employees with a bit more tact. We now know when to coach a bit more, and also when to let them be independent. 

I would recommend the Teamcoach for managers or leaders that are experiencing friction with their employees, or when employees may be losing trust. If you are too much of a boss, and not a leader or an inspiration for your employees, the Teamcoach is the best next step for you.

André Foeken, CTO bij Nedap Healthcare 

Van tevoren had ik weinig twijfels – we hadden al een keer teamcoaching van De Teamcoach gehad en dat werkte gewoon heel goed. Ik twijfelde alleen of het ook zou werken op een grotere groep, maar dat bleek geen enkel probleem.

De dynamiek binnen het team heeft een enorme vlucht gemaakt na de coaching. Onze hoop was ook dat er meer structuur in het werken zou komen. En dat is gelukt!

We organiseren elk jaar een soort overkoepelende meetings (impact meetings) en als je die van de afgelopen keer vergelijkt met die van het jaar ervoor, zag je dat de teamleden nu supergoed in staat waren hun verhaal gestructureerd te vertellen. Dat was vroeger wel eens anders.

De coaching was het beginpunt voor de verandering.  De teamleden refereren elke keer weer naar de basis die gelegd is in de coaching: ‘We zouden dat op die manier doen. We zouden dat doen.’ Het is een katalysator geweest, want we konden de eerste stap zetten door dingen uit te spreken en we werden gemotiveerd om open en eerlijk te zijn. Die trend is doorgezet.

Het is nu meer een team, er wordt samengewerkt. Er is een bepaalde teamidentiteit ontstaan en de teamleden snappen elkaars beweegredenen. Vroeger was daar wel eens minder ruimte voor en werd er gewerkt op een manier die bij het individu paste. Ik denk dat er nu veel meer begrip is voor de verschillende competenties binnen het team en dat er meer rekening wordt gehouden met elkaar.

Ik zou De Teamcoach zeker aanbevelen, we zijn niet voor niets een tweede keer bij Natasja uitgekomen.

Hans Aarden, Production Manager bij Terberg Control Systems 

Voor we startten met teamcoaching was er een gevoel van: ‘het is eigenlijk zinloos, want het komt toch nooit meer goed. We zijn te ver uit elkaar gegroeid en zullen nooit meer op één lijn komen.’ Het leek een onbegonnen zaak.

Tijdens de teamcoaching is er heel veel gepraat en ook uitgesproken. Daar hadden de teamleden ook allemaal behoefte aan. Daardoor is er veel meer begrip ontstaan voor elkaar. Het gevolg is dat er meer openheid en respect naar elkaar toe is. En een veel betere werksfeer binnen de groep. Teamleden helpen elkaar nu onderling.

Naast coaching voor ons team, heb ik ook individuele coaching bij De Teamcoach gedaan voor mijn nieuwe functie als teamleider. Daarover heb ik nooit getwijfeld – ik was me ervan bewust dat ik het nodig had. Ik wist dat ik hulp kon gebruiken over hoe je met bepaalde situaties en gevoelens om kunt gaan. En met name over hoe je met stressvolle situaties kunt omgaan.

Ik heb heel veel geleerd van de individuele coaching. Uiteindelijk kan je alleen jezelf veranderen, en niet een ander. Ik kan nu meer bij de ander laten wat bij de ander hoort en ik weet nu dat ik het beste aan mezelf kan werken als ik iets wil veranderen in het team. Ook gaat het een stuk beter met mijn timemanagement. Eindelijk heb ik geen 800 mailtjes meer in mijn inbox en dat scheelt zoveel werkdruk.

Door de individuele coaching sta ik bovendien een stuk zelfverzekerder en professioneler in mijn huidige functie. Als ik in de emotie schiet neem ik afstand. Vervolgens kom ik er met meer rust terug op het werk, waardoor ik zakelijker kan zijn en ook laat zien dat ik chef-waardig ben.

Dat komt echt door de gesprekken met Natasja. Zij hield me vaak een flinke spiegel voor. Want sommige dingen weet je wel, maar je doet ze niet. Dat is zo mooi van een professioneel iemand. Natasja heeft een heel open, vertrouwelijke blik. Dat geeft gelijk een band, we hadden vanaf het begin af aan een klik. Ze is een mensenmens, maar blijft professioneel en begripvol. Ook kan Natasja zich goed verplaatsen in een ander. Je merkt heel goed dat ze put uit ervaring en haar opleiding. Ze kan de problemen heel goed onder woorden brengen waardoor je er echt iets mee kan.

Ik zou De Teamcoach zeer zeker aanbevelen. Aan iedere afdeling, bedrijfsbreed, groot of klein, waar negatieve zaken spelen die invloed hebben op de sfeer, werkplezier, en uiteindelijk het bedrijfsresultaat.

Bianca Roverts, Coördinator van het SD team bij Gemeente Heeze-Leende

Ik had geen twijfels om te beginnen met teamcoaching, omdat ik het heel goed vind passen binnen elk team. Zodra er nieuwe collega’s zijn, of er gebeurt iets in de organisatie, dan is het goed om een keer één of twee dagen bij elkaar te komen en de knelpunten te bespreken. Om te proberen (zoals Natasja dat zo mooi noemt) de kleine visjes weg te werken voordat het piranha’s worden. 

Natasja denkt en luistert mee en geeft een soort interactieve coaching, waarbij we zelf veel aan zet zijn. Dat heeft geleid tot zelfreflectie bij het hele team. De sfeer in het team is na de coaching volkomen omgeslagen. Er is meer zelfvertrouwen, we durven ons meer te laten zien. Zelfs een samenwerking die eerst lastig was, loopt op dit moment fantastisch. 

Soms is het nog wel lastig om de kleine visjes te bespreken, maar dat merken we nu op en daardoor kan ik meteen de anderen om wie het gaat erbij roepen. We weten nu: dat moeten we niet laten sudderen, het moet gewoon meteen uit de lucht. 

Ik zou De Teamcoach zeker aanraden. Ik heb zelfs gevraagd om Natasja ook de laatste keer. Met name omdat ik vind dat Natasja echt een luisterende coach is. Ze is niet iemand die iets op probeert te dringen, ze doet van tevoren haar huiswerk. Bij het maken van het programma voor de coaching wordt het team ook echt betrokken. Coaching van De Teamcoach blijft niet bij een theorie op een flip-over. Het is geen roze wolk verhaal, je kunt er echt concreet iets mee en dat voorkomt een heleboel weerstand.

“Door een aantal pakkende voorbeelden, blijft het geleerde goed hangen. Het voorbeeld met de hondenriem, vergeet ik nooit meer! Daarnaast heeft Natasja een goed luisterend oor en weet zeer snel tot de kern te komen.

Ik zou Natasja zeker aanbevelen, vanwege de rust die ze uitstraalt en hoe ze tegelijk goed tot de kern van een zaak kan komen en daarmee doeltreffend helpt bij het komen tot een oplossing.”

Jan-Anne Kuipers, Nedap Livestock

Adriaan Weterings, Gemeente Weert

Voordat we begonnen met de teamcoaching waren er niet zozeer twijfels: we wisten al dat we een traject als dit gingen doen. Het werd alleen elke keer uitgesteld. Toen ik als zoveelste interimmer binnenkwam zijn we echt door gaan pakken. Ik denk dat een aantal teamleden het wel confronterend vonden op voorhand.

Tijdens het traject werd duidelijk dat sommige teamleden heel terughoudend waren. Ze zeiden nooit iets, maar hadden wel een mening. Door het traject kwamen ze ook eens voor zichzelf op. Dat was heel prettig. Later is het veel meer een team geworden. Meningen werden gedeeld en samen werd er tot nieuwe werkwijzen en afspraken gekomen.

De organisatie was wel heel weerbarstig. Ik zelf had ook een uiterste datum en voor die tijd kon ik zoveel mogelijk doen, maar meer helaas ook niet.

Ik vind het heel jammer dat er door de organisatie werd besloten om met z’n allen weer een nieuw reorganisatietraject in te gaan en niet verder te bouwen op wat we hadden opgebouwd. Wij waren net zo goed bezig.

Ik zou zo weer aan de slag gaan met Natasja en Jet van De Teamcoach. Het had effect en het was ook gewoon heel lekker samenwerken.

Arend Meijer, D66 Provinciale Staten Noord Brabant

Voordat we startten met de teamcoaching twijfelden we of het bij ons zou passen. We zijn deeltijd politici, is het dan wel nodig dat je een persoonlijke band met elkaar aangaat? En wil je dan die kostbare tijd besteden aan het creëren van een goed teamverband? We hebben er uiteindelijk toch voor gekozen omdat we een relatief nieuwe groep waren en een campagnetijd achter de rug hadden waar ook wel wat plooitjes rechtgestreken moesten worden.

We zitten nog in het traject, maar we praten nu al op een andere manier met elkaar. Er is meer begrip tussen de teamleden. Persoonlijke belangen en dilemma’s komen beter op tafel dan voorheen. Door de teamcoaching durven we ook op dat niveau met elkaar het gesprek aan te gaan. Wat ik heel prettig vond, meteen na de eerste coaching, was dat alles uit het verleden echt meteen ook in het verleden kwam te liggen, in plaats van dat het bleef sluimeren. Dat vind ik echt winst.

De teamcoaching heeft tot veel meer begrip geleid voor waarom de ander niet altijd doet wat je verwacht. Het zijn allemaal hele slimme, eigenwijze D66-ers bij ons in het team. Het niveau qua kwaliteit van de inbreng, in de statenvergadering, is heel hoog. Maar soms voldoet het even niet aan de verwachtingen van een ander. Nu kunnen we daarover praten zonder daar een politiek spel achter te zoeken. En dán kun je het dus ook echt oplossen met elkaar.

Ik zou teamcoaching van De Teamcoach zeker aanbevelen, maar je moet wel een team zijn wat het echt wil aangaan met elkaar. Je moet echt commitment hebben en een team zijn dat enige vorm van reflectie in zich heeft, die na durven denken over: wat zouden wij als team beter kunnen doen?

Ik denk dat De Teamcoach bij politieke teams heel goed past. Iedereen ziet: als ik hier een spelletje ga lopen spelen, dan prikt ze erdoorheen.

Johan van der Heijden, afdelingshoofd RO Gemeente Heeze-Leende

De twijfel is altijd: gaat het brengen wat je ervan verwacht? Gaat het een oplossing bieden voor het probleem wat je hebt? Dat was niet specifiek naar Natasja of De Teamcoach toe, meer in zijn algemeenheid. Voor mezelf wist ik dat ik worstelde en dat coaching dus van toepassing zou zijn. 

Een collega had me aangesproken op een aantal dingen en daardoor was ik behoorlijk uit het veld geslagen. Ik vroeg me af of het dingen waren waardoor ik in de problemen zou komen, of dat het een toevallig incident was waar ik even doorheen moest. De coaching heeft me geholpen het antwoord op die vragen te vinden. Ook weet ik nu hoe ik ermee om moet gaan. Het heeft eigenlijk tot een heel duidelijke oplossing geleid.  

Nu weet ik dat ik wat een ander zegt niet zo hard binnen hoef te laten komen. Adviezen mag je ook naast je neerleggen, want dat is iemands mening. Het hoeft niet de waarheid te zijn. Door de coaching heb ik daarnaast geleerd dat ik steun kan vragen en ook mag verwachten van mijn collega’s van het MT. 

Ik zou Natasja zeker aanraden, zowel voor individuen als voor groepen.

Ik vind de kracht van Natasja het kunnen sturen zonder pushen. Ze laat de groep zelf haar oplossingen vinden, waarbij het bijna als vanzelf lijkt te gaan. Daarin brengt ze heel duidelijk sturing aan, en toch vinden we zelf de oplossing.

Peggy Hurkmans, Gemeentesecretaris Gemeente Heeze-Leende

Ik had helemaal geen twijfels of wij teamcoaching nodig hadden als management team.  We werkten al zo lang samen en juist omdat we elkaar goed kenden, merkten we dat we tegen grenzen aanliepen. We liepen steeds maar vast op dezelfde zaken. We hadden een aantal energielekken waarvan ik wist dat externe hulp ons daarbij heel goed zou kunnen helpen. Ook ten aanzien van Natasja waren er geen twijfels. In onze organisatie hadden een aantal mensen al een positieve ervaring met haar en ik vertrouwde op dat oordeel. Daarin ben ik niet teleurgesteld.

 

Wat mij is opgevallen is dat Natasja een heel veilige omgeving weet te creëren waarin alles gezegd kan worden, maar waarin ze wel heel goed bewaakt dat mensen zich niet aangevallen hoeven te voelen. Wat Natasja vaak doet is, op het moment dat iemand iets inbrengt, dat ook eventjes vertalen. Soms de scherpe kantjes er een beetje vanaf halen: ‘O, dus je bedoelt dit of dat’, zeg maar. Soms een beetje reframen, waardoor een ander zich niet aangevallen hoeft te voelen. Terwijl de boodschap eigenlijk hetzelfde is. Dat doet Natasja heel goed. Soms ook door dingen in een heel goed schema te zetten, dat creëert ook overzicht. Dan ga je patronen herkennen: wat gaat er nou wel goed, wat gaat er niet goed?

“Ons doel was het team in beweging te brengen. Zorgen dat we spirit en tools in handen hebben om werkelijk samen iets voor elkaar te krijgen. En dat is gelukt! Mijn overtuiging is dat dat zonder de facilitatie van De Teamcoach niet was gelukt. It has made a difference.” 

Peter van Sebille, manager Rogan Delft ICT

“Wij dachten dat het probleem bij de projectleiding zat. Natasja Hoex zag iets heel anders. Zij en haar collega pinpointte het probleem bij ons, de steering committee. Dat was wel even slikken. Maar het is wel de reden geweest waarom we voor De Teamcoach hebben gekozen.”

Erik Roelfsema, Philips Health Care COO

Peter Leppers, Product Owner bij Nedap

Ik had van tevoren geen twijfels over teamcoaching. Dat leek me echt wel de way to go. Dat is natuurlijk ook omdat we het hier wel vaker doen en Natasja al eerder ons team heeft geholpen. Ook al in een andere vorm. Het enige waar ik over twijfelde was of het aan zou sluiten qua karakter, qua vibe, qua sfeer, qua werkwijze. Het was meer een duik in het diepe dan zozeer twijfel. Je wilt er wel iets uit halen en vraagt je af: gaat dat lukken? Staat het team er voor open? Uiteindelijk was de ervaring dat het heel leuke en leerzame dagen waren. Ik zou De Teamcoach dan ook zeker aanbevelen.

Wat bijzonder was om te merken was dat we minder ver weg waren van de oplossing dan dat we zelf dachten. Dat zag je aan die oefeningetjes op het gras. In spelvorm werken we ontzettend goed samen. Het is dan ook de conclusie: misschien maken we het ook af en toe groter dan nodig. Dat het helemaal niet zo slecht gaat.

Er zijn heel veel dingen behaald in de interactie, in het met elkaar werken. Het elkaar aanspreken. Het gemak in het proces. Voor de teamcoaching van Natasja gingen we een beetje onwennig met elkaar om. Wel persoonlijk, maar in een officiële sfeer. Ik zal je niet op dezelfde manier te kakken zetten als mijn vrienden bijvoorbeeld. Daar ben je eerder geneigd om wat harder er in te gaan. Als je dat in een gecontroleerde omgeving toch kunt doen, hier dan mee kunt spelen, dan merk je dat er eigenlijk gewoon best wel al wat bestaande goede interacties zijn. Dat er wederzijds respect is. Dat is leuk. Met iemand erbij die dat in goede banen leidt.

We pakken nu nog heel vaak die A3 erbij die we gemaakt hebben op die dagen. Dan doen we even een reality check. Zijn we nog goed bezig? Er zijn altijd nog wel een paar punten van: o ja wacht, dat hadden we inderdaad afgesproken en daar moeten we eigenlijk wel meer tijd in investeren. Dit samen verder bouwen doen we nu als groep. Dat hoef ik als manager dus niet per se meer zelf te doen. Dat is ook wel mooi.

Nogmaals: ik zou De Teamcoach zeker aanbevelen.

Céline van Elst, CNV Connectief

Mijn twijfel was wel: “Gaat de groep dit trekken?” Want het is iets heel anders dan wij normaal doen. Dat vond ik zelf heel spannend. “Is het te soft?” dacht ik nog, “je hoort zo vaak dat je geeltjes moet gaan plakken.” Dat was vooral een grote twijfel in de groep. Dat we flappen met geeltjes moesten gaan maken, waar je daarna nooit meer iets mee doet. Leuk bezig geweest, maar het levert niks op.” Ik vond het voor mezelf als manager ook heel spannend, want ik zet mezelf zo heel kwetsbaar neer in de groep. En dan dacht ik wel “Gaat dit lukken? Naar welke kant gaat de meter uitslaan?”

Wij waren eigenlijk helemaal geen team. Veel meer een groep met ego’s, dus mensen die niet echt rekening houden met de ander. Ik weet nog die eerste oefening met die landkaart om kennis te maken. Dat was zo’n grappige, want dat ging over de mensen achter de collega, waar kom je vandaan en zo. Dat was meteen een belangrijke opening in het geheel. Dat elkaar anders leren kennen was echt nodig om meer een wij-gevoel te krijgen.

Nu een aantal maanden later werken mensen heel anders met elkaar. Mensen werken nu met minder wantrouwen en minder oordelen. Ze zoeken elkaar veel meer op, ze stellen vragen aan elkaar als ze het niet weten. Waar ze dat voorheen echt niet zouden doen! En dat gaat nu aan de lopende band. Dat is toch tof?

Ik heb zelf als manager geleerd dat ik ook echt wel iets van mensen mag vragen. Zelf wat minder hard mag werken en wat luiere vragen mag stellen. Ik zit er veel relaxter erin. Ik zit beter in mijn rol en ook lekkerder in mijn vel daardoor. Ik heb er veel aan gehad en het team ook. En dat hebben ze me ook teruggegeven. Zo goed dat we dit hebben gedaan!

Anne Verhulst, directieteam Xomnia

In ons directieteam was behoorlijk veel twijfel om teamcoaching te gaan doen, want eerst dachten we steeds dat het probleem opgelost was als bepaalde mensen afscheid namen. Maar ja dan was het probleem er daarna toch weer. Vooral de mannen dachten dat het veel te soft zou zijn voor ons bedrijf. Uiteindelijk moesten we wel.

En blij toe. De teamcoaching heeft ervoor gezorgd dat we elkaar op verschillende vlakken veel beter hebben leren kennen. Eindelijk een beetje begrip voor elkaars aanpak in plaats van al die verwijten.

Daarnaast heeft Natasja ons getriggerd om op een andere manier over de rol van ons directieteam en de organisatie na te denken.

We zijn ons veel bewuster van wat we qua DNA in huis hebben en vanuit daar hebben we onze gezamenlijk visie en doelen geherformuleerd En we hebben vooral een super concreet actieplan gemaakt waarmee we meteen aan de slag zijn gegaan.

Bert Mooij, directeur ICT organisatie

Natasja Hoex heeft ons in eerste instantie geholpen onze gezamenlijke identiteit en purpose te vinden om vervolgens samen met ons te ontdekken dat er een MT blokkade bestond om deze purpose op een goede manier handen en voeten te geven. Nog best een harde noot om te kraken, met name omdat het een proces was, waarbij de oorzaak soms op plekken zit die je vantevoren nooit had verwacht..

Door de teamcoaching van ons directieteam zijn er veel lagen afgepeld, waardoor het glashelder werd welke beslissingen we moesten nemen.

Nu zijn we een aantal jaren verder en zijn we heel blij dat we dit traject zijn aangegaan. Ons team heeft zijn purpose gevonden en doet waar het voor bedoeld is, ons bedrijf klopt weer als een Zwitsers uurwerk.

“Natasja is als teamcoach heel betrokken vanaf het prille begin, de uitvoering en nazorg. Ze analyseert de vraag achter de vraag en is niet te bang om kritische vragen te stellen. Want ze heeft de drive om écht te helpen en een blijvende impact te bieden. Ze is een vakvrouw, waar het prettig mee samen werken is.” 

Maurice de Bruin, Interim manager Reusel-de Mierden

“Wij hebben De Teamcoach ingezet voor twee verschillende opdrachten. Teams zijn beter gaan samenwerken. Conflicten zijn goed besproken, teamleden hebben onderlinge spanningen uitgesproken. Samenwerking is aantoonbaar verbeterd. Ik geef haar een 9.”

De heer P. Jaspers, CFO Achmea Pensioenen

Philips Health Care Incubato

Onze internationale multi-company stuurgroep zat volledig vast toen we de hulp van De Teamcoach inschakelden. We verloren elke dag tijd en geld door discussies over technische details en verschil van belangen. Hoeveel tijd er niet ging zitten in een discussie over een bepaald woord is achteraf ongelooflijk. We hadden een miljoenenproject te leiden en een enorme kans in een nieuwe markt en die werd bijna verspeeld doordat we op dat moment gewoonweg niet door één deur konden met elkaar. Wij vonden dat het aan de Fransen lag en zij? Geen idee, dat hoor je bij Fransen nooit zo duidelijk.

De Teamcoach heeft ons team deze patronen laten doorbreken. We hebben een herijking van onze launchdoelstellingen kunnen doen, de projectmanager heeft zijn leiderschap gepakt. Het aantal meetings is gehalveerd en deadlines worden nu met vlag en wimpel gehaald. Met onze Franse partner hebben we een andere timing afgesproken, waardoor we elkaar niet meer in de weg zitten. Ons project loopt weer soepel en succesvol. In plaats van naar een geforceerde project stop kijken we nu uit naar een succesvolle launch van ons product.

Burgemeester Harry Tuerlings, Gemeente Reusel-de Mierden

Ik geef De Teamcoach een 10.

Ik maak al 30 jaar regelmatig dit soort sessies mee en meestal weten we dan nog wel waar we hebben gegeten, maar niet meer wat we hebben gedaan. Dit is voor het eerst in 30 jaar dat ik een sessie meemaak met zoveel impact. Impact op de korte termijn en ook nog maanden daarna.

Cees Rijken, Directeur Basisschool Het Kraaiennest

Wij geven De Teamcoach een 8,5.

We twijfelden of we een teamcoach moesten inzetten, want eigenlijk vonden we dat we het zelf moesten kunnen. Als docenten werken we natuurlijk de hele dag met groepen, dus dan zouden we ons eigen groepsprobleem toch zelf ook moeten kunnen oplossen. Ook was ik er nog niet zo lang als directeur, dus ja om dan meteen iemand anders in te schakelen. En toch konden we op een gegeven moment niet anders. De medewerkerstevredenheid was laag, ouders klaagden over de sfeer in de school. Er moest iets gebeuren.

Onze vraag was: “Help ons om ons team echt als team te laten functioneren in plaats van als losse eilandjes. Verder wilden we het wandelgangencircuit laten stoppen en ombuigen in een manier van omgaan met elkaar die effectief is.” En dat is gelukt! Het werd niet vóór ons opgelost, maar met ons, door ons stap voor stap te laten inzien waarom we al die jaren op een manier met elkaar bleven omgaan die eigenlijk helemaal niet fijn was.

Na het uitspreken van dingen die heel eng leken, bleek niks menselijks ons vreemd en waren we weer gewoon die groep leerkrachten die het gewoon heel goed wilden doen. En dat doen we! We hebben De Teamcoach daarna nooit meer nodig gehad. We wisten niet alleen maar hoe we dit probleem moesten oplossen, we wisten voortaan hoe we bijna elk conflict bij de kop moesten pakken.

Bert-Jan Walker, Manager Nedap

Twijfel om externe hulp in te schakelen was er niet. Arjan en ik keken elkaar aan toen we het hadden over het gebrek aan dynamiek in dit team en we wisten direct dat ga jij niet doen en dat ga ik niet doen. Laten we dit extern beleggen. Wij kregen toen een aantal profielen van teamcoaches die hierin zijn gespecialiseerd. Al heel snel viel ons oog op Natasja. Omdat zij in complexe omgevingen met teams had gewerkt.

Iemand kende haar naam. Hij zei: “Die ken ik, daar heb ik eerder mee gewerkt.” Hij vertelde dat hij er heel positief op terug keek en dat hij er heel veel aan heeft gehad. Toen waren voor mij alle twijfels weggenomen. Want én iemand die dichtbij staat is heel positief én wij hadden een heel goed gevoel bij Natasja in het gesprek, dat we met haar hadden. We zijn toen nog achter haar aangerend na het gesprek, want we waren er toen eigenlijk gewoon meteen uit. We hoefden niet nog iemand anders te spreken.

Onze ervaring was uiteindelijk heel positief. Wij hebben als managers de tweedaagse gestart en afgesloten. Verder waren wij er niet bij. Het waren maar twee dagen, maar bij de afsluiting zag ik een ander team. Ik liet een groepje individuen achter met Natasja en ik kwam de volgende dag terug en ik zag een team, een echte club. En ik weet niet wat ze met hun heeft gedaan in die 24 uur, maar dat vond en vind ik ontzettend knap. En daar heeft het team heel veel baat bij gehad.

Ze nemen nu diverse initiatieven, naar elkaar toe. De scherpe randjes naar elkaar toe zijn eraf. Ze zijn niet helemaal weg, want onder druk komen nog wel de pinnetjes omhoog. Maar ze zijn er zich wel van bewust.

Het is niet alleen intern meer team, maar ook naar buiten toe wordt veel meer de dialoog opgezocht versus over de schutting gooien.

Eerst was het veel meer “Dat is van jou, daar bemoei ik me niet mee, maar als je het fout doet weet ik je wel te vinden, vriend”

Waar ik De Teamcoach met name goed in vindt is het werken met teams met hele verschillende disciplines, waar de samenwerking moet verbeteren. Mensen met een hele eigen pet op. Bijvoorbeeld een multidisciplinair team of een directie of management team. Die verschillende disciplines hebben namelijk eigen belangen en trekken vaak ook verschillende type mensen aan.

Ik denk dat de kracht van De Teamcoach ligt in het samenbrengen van die verschillen.