Selecteer een pagina

Herken je dit: net terug van vakantie, vol goede voornemens om nu eens echt tijd te gaan besteden aan je team, aan je eigen ontwikkeling als leider, om werkelijk te luisteren naar je teamleden en binnen NO TIME zit je agenda weer harstikke vol met allerlei management-regel dingetjes. Kleine rotklussen die allemaal NU moeten en je gehele dag opslurpen! AAARGGHH waar zijn nu die goede voornemens?

Ik heb precies hetzelfde als ik kijk naar mijn tijd. Net terug van een fantastische reis met mijn man door Zuid-West Amerika, leek het alsof ik zeeën van tijd had voor het voorbereiden van teamdagen, het afstemmen met klanten en het vorm geven van de twee nieuwe opleidingen die volgend jaar op de markt komen. Maar nee hoor, aan het eind van de week was er onwijs veel tijd simpelweg vervlogen. Door onverwachte telefoontjes, computerstoringen, iets niet kunnen vinden etc.

EN TOCH weet ik zeker dat ik op het einde van de week nog steeds bezig ben geweest met zaken die er echt toe doen, die er echt toe doen voor mijn klanten en waar ik ook blij van word.

HOE DOE IK DAT? Wat is the Magic Trick?

Dat zit in het verschil tussen leven op de KLOK en leven op KOMPAS……

Voor veel mensen is een rustig, ontspannen leven waarin zij precies doen wat ze belangrijk vinden niet altijd vanzelfsprekend. Veel mensen zullen zich herkennen in een van de volgende uitspraken:

  • ‘Ik heb meer tijd nodig’.
  • ‘Ik wil meer van mijn leven genieten. Ik ren rond als een kip zonder kop. Ik heb nooit tijd voor mijzelf’.
  • ‘Er is geen balans tussen mijn privé-leven en mijn werk. Als ik meer tijd voor het ene of het andere neem, lijkt alles alleen maar erger te worden’.
  • ‘Ik moet zoveel doen en alles lijkt even belangrijk’.

Hoewel er honderden boeken zijn geschreven over time management en er vele hulpmiddelen zijn om onze tijd te managen, bestaat time management eigenlijk niet. Letterlijk bekeken is tijd een feit. Er zijn altijd 60 minuten in een uur, 24 uur in een dag en 365 of 366 dagen in een jaar. Tijd willen managen is dus eigenlijk net zo’n grote illusie als het weer willen managen. We kunnen er niet meer of minder van maken, hoe efficiënt we ook werken.

Wat je wel kunt managen zijn de keuzes hoe je met je tijd wilt omgaan. Keuzes die te maken hebben met jouw visie, jouw waarden en normen en VOORAL datgene wat voor jou werkelijk belangrijk is. En dat is nu het verschil tussen leven op KOMPAS en leven op de KLOK .

Hoe hard je gaat is lang niet zo belangrijk als waar je naartoe gaat.

Om een effectief leven te leiden en je levens of werkdoelen te bereiken, zal je moeten weten wat belangrijk is voor jou. Je zal vervolgens moeten kiezen om deze zaken de meeste aandacht en tijd, met andere woorden de hoogste prioriteit te geven.

Wat is echt belangrijk voor jou? Wat levert jouw medewerkers het meeste op? Waarmee help je de ander echt verder? Waar word je blij van? Waar heb je als vanzelf interesse in? Hoe wil jij je als leider verder ontwikkelen? Als jij echt iets wilt ontwikkelen en voor elkaar wilt krijgen, zal je dat ook voorrang moeten geven. Anders blijf je altijd in de marge rommelen. Dus KIES!

Weer gaan leven op kompas
in plaats van overleven binnen de wijzers van de klok

Als ik kijk wat dat voor mij betekent, dan kies ik er bijvoorbeeld voor om in een gesprek met een klant alleen maar met die persoon bezig te zijn. Ik check dus van tevoren niet even snel nog mijn e-mail. Krijg ik een telefoontje tijdens het coachen van een team, dan bel ik die persoon een andere dag terug. Ik ga niet snel in de pauze dat telefoontje proberen te doen, want dan geef ik én het team én die klant aan de telefoon niet genoeg aandacht. Ben ik een teamdag aan het voorbereiden dan duik ik een paar uur volledig in de problematiek van het team om een goed aanbod te maken. Tussendoor doe ik dus niet nog even snel wat andere dingen.

En dat maakt dat ondanks dat ook ik tijd “kwijt raak” aan onzinnig geneuzel en af en toe moet stressen om dingen op tijd af te krijgen, dat ik wel altijd met volle aandacht de dingen die werkelijk belangrijk zijn, kan doen. En dat, kan ik je wel verklappen, geeft een heleboel voldoening!! 🙂 🙂