Selecteer een pagina

Met chips en wijn zit ik klaar voor het nieuwe seizoen van ‘Het Familiediner.’ 

Verdulleme. In dit seizoen zijn de vreugdevolle verzoeningen met tranen en snot nogal mager gezaaid. Keer op keer komen er lege limousines naar het restaurant. Een van de partijen is niet ingestapt. Dat kan natuurlijk komen doordat ze niet met hun hoofd op t.v. willen, maar als ik beter ga kijken is er heel vaak iets anders aan de hand……

Het valt me op dat er in bijna elke mislukte poging één grote complicerende factor zit, namelijk een grote boze tante Nellie. 
Boze tante Nellie is soms echt een tante, maar heel vaak is het ook de nieuwe partner van die ene man. Of een vriend of vriendin van die ene dochter.

Het is zeg maar iemand op de achtergrond die zelf geen partij in het conflict is. En nu komt de grap. Die boze tante Nellie is nog bozer dan de persoon die wél in het conflict zit.

‘We zijn er helemaal klaar mee,’ zijn woorden die tante Nellie graag gebruikt. Of ‘Je moet niet over je heen laten lopen hoor, Jan’ of ‘Het is dan wel zijn dochter, maar dan had ze maar eerder moeten komen.’ 

Jan zelf zou eigenlijk stiekem wel in willen stappen, in die limo. Met betraande ogen vertelt hij dat hij zijn dochter best wel mist.
Maar daar steekt tante Nellie snel een stokje voor. 
‘Zij moeten maar eerst over de brug komen,’ zegt ze, terwijl ze Bert en de cameraman omver maait met haar armgebaren.

Ik zie het zo vaak in teams met een conflict. 

Het teamconflict lijkt volledig te gaan over Peter en Jim die niet met elkaar door één deur kunnen.
Als Peter en Jim nu maar met elkaar gaan praten, dan wordt het vanzelf weer een gezellig team.

Maar als je wat beter gaat kijken, dan ga je ze ontdekken. In elk team met een Peter en Jim zit ook altijd een boze Nellie, of misschien wel drie. Mensen die op het eerste gezicht niet in het conflict zitten, maar wel de boel lekker opstoken, of juist door niks te zeggen de boel in stand houden.

Probeer bij een meeting maar eens bewust naar de achtergrond te kijken. Dus niet naar het conflict op de voorgrond, maar juist naar al die andere mensen. Wie houdt het in stand? Wie is bij het conflict gebaat? Wie is boze Nellie?

Willen jullie vooral van die conflicten af, ongeacht wie nu welke rol speelt? Wil je dat ik eens mee kijk naar waar de schoen nu echt wringt én hoe je het anders kan krijgen? 

Bel me op 06-41335607 of mail me op info@deteamcoach.nl. Ik kom graag langs zonder gedoe en zonder factuur en met limousine natuurlijk.