Selecteer een pagina

Waarom het loont geen verantwoordelijkheid te nemen 🙂 . En hoe je dat het beste kan doen.

Tuurlijk, we nemen allemaal verantwoordelijkheid voor ons eigen leven. Toch? Als ik ruzie heb, dan zal ik altijd kijken naar wat mijn aandeel is in deze ruzie en daar mijn verantwoordelijkheid voor nemen. Als een situatie me telkens weer overkomt, dan weet ik dat het iets met mij te maken heeft en dan definieer ik mijn aandeel en neem ik mijn verantwoordelijkheid om het te veranderen. En als ik iets tegenkom wat ik niet kan veranderen, dan neem ik mijn verantwoordelijkheid om dat te accepteren.

YEAH Right! Echt niet! Het loont veel meer om helemaal niet mijn verantwoordelijkheid te nemen. Ga maar na:

1. Klagen is heerlijk! Niets zo lekker als lekker van je af klagen. Door te klagen voelt het alsof er iets heel spannends gebeurd, waar jij een belangrijk onderdeel in bent. Wat zeg ik, het belangrijkste onderdeel, namelijk “Het Slachtoffer!” En dan is alles geoorloofd. Je mag huilen, vloeken, tieren, klagen en stennis schoppen. Daar heb je recht op, want er is jou iets aangedaan. Dus heerlijk: leef je uit!

2. Je hebt iedereen in je macht. Als je lekker klaagt en het ergens niet mee eens bent, zullen veel mensen moeite gaan doen om je te laten stoppen met klagen. Ze gaan je proberen te overtuigen. Ze bieden je misschien iets aan in ruil voor jouw goedkeuring. Ze bieden je misschien coaching en training aan. Ze vragen wat je wilt of wat je nodig hebt en die situatie kun je natuurlijk heerlijk uitbuiten. Misschien krijg je niet alles gedaan wat je wilt, maar in ieder geval krijg je een heleboel aandacht en daar kun je natuurlijk goed gebruik van maken, door mensen voor je karretje te spannen.

3. Je hoeft er niet op uit. Het grote voordeel van geen verantwoordelijkheid nemen, is natuurlijk dat het altijd aan iemand of iets anders ligt hoe iets gaat. Dus als je ergens geen zin in hebt kun je je altijd verschuilen achter de ander, of het weer, of dat je je niet zo goed voelt, of dat je het moeilijk hebt of wat dan ook eigenlijk. Dus je hoeft je niet op te doffen en er op uit. Je kunt gewoon lekker op de bank blijven liggen en tv kijken.

4. Je hoeft niks met wat andere mensen willen of vinden. Wat andere mensen vinden of voelen is gewoonweg niet interessant. Als je toch geen verantwoordelijkheid neemt en lekker in je slachtofferschap kunt wentelen, dan hoef je je niets aan te trekken van andere mensen. Sterker nog, je hoeft niet eens echt te luisteren. Je kunt je gewoon blijven richten op jezelf en op hoe moeilijk je het allemaal hebt. De rest kun je gewoon als een soort Tefal-pan van je af laten glijden. Trouwens het helpt erg om daar de houding bij aan te nemen van een zak aardappelen. Onderuitgezakt zitten, schouders laten hangen en een beetje voor je uit staren. ThatÂ’s it.

5. You are not to blame! Het ultieme voordeel van geen verantwoordelijkheid nemen is: Het is allemaal niet jouw schuld! Het ligt niet aan jou! Wat er ook gebeurt, men kan niet bij jou aankomen om verhaal te halen of een oplossing te krijgen of wat dan ook. Het is eigenlijk de ultieme goede deal. Jij mag overal wat van vinden, maar niemand kan iets van jou vinden, dus.

6. Je hoeft niet samen te werken of iets te doen wat je niet wilt. Je kent dat wel in groepjes. Er zijn altijd van die mensen die zich als vrijwilliger aanbieden als de voorzitter vraagt wie wil notuleren of wie een bepaald actiepunt op zich wil nemen. Nou jij mooi niet. Als je geen verantwoordelijkheid neemt dan hoef je lekker niet zoveel te doen. En je hoeft ook niet echt samen te werken want het is toch niet jouw verantwoordelijkheid. Jij voert alleen maar uit en daarna trek je de deur achter je dicht. Als er dan iets niet goed is, dan zoeken ze het maar uit. Want jij kan er toch niets aan doen. Sterker nog: You Are not to Blame! 🙂

Er zijn dus ongelooflijk veel voordelen aan “geen verantwoordelijkheid nemen”! Dus je zult wel gek zijn om daar in je team iets aan te willen veranderen, toch?