Selecteer een pagina

34048153_sIk weet niet hoe het met jullie is, maar ik ben wel een beetje toe aan vakantie. Ik ben de laatste zaken aan het schrijven, de laatste gesprekken aan het voeren en ik merk dat ik langzaam aan steeds meer tot rust en afronding kom.

Ik wil in mijn mind nog wel van alles. De nieuwe ideeën voor het volgend jaar borrelen door mijn hoofd en toch heb ik als ik eerlijk ben nu ook heel veel  zin om de trilogie van The Lord of the Rings te gaan kijken. Overigens zit er ook veel teamdynamiek in Lord of the Rings, maar dat terzijde.

Ik ben er steeds meer achter aan het komen, en dat is misschien wel mijn belangrijkste tip voor vandaag, dat het klopt die seizoenen. Dit is niet de tijd van wilde plannen en mensen motiveren en mee krijgen in je jaarplannen (de meesten zitten nu toch ergens in een skioord aan de wijn). Dit is niet de tijd voor brainstormen en het ontmoeten van nieuwe mensen. Dit is echt de tijd voor afronden en even helemaal niets. NIETS, omdat er dan pas ruimte kan ontstaan voor dat nieuwe jaar.

Net als vorig jaar in dit BLOG geen 5 tips Hoe en Wat, maar simpelweg een paar mooie vragen om mee te nemen onder de Kerstboom. Om over te mijmeren tijdens dat niets doen. Om tijdens die lange wandeling eens te bespreken met een ander. Het zijn net even andere vragen dan vorig jaar. Als je die ook graag wilt lezen, klik dan op deze link.

In de vragen geef ik mijn eigen antwoorden als voorbeeld. Jij hebt natuurlijk jouw unieke antwoorden. Ik zou het leuk vinden er iets over te lezen in onderstaande comments.

VRAAG 1) Waar is veel aandacht naar toe gegaan dit jaar? Als ik naar mezelf kijk dan heb ik veel aandacht besteed aan een aantal uitdagende teamklussen, opleidingen en mijn verhuizing in de afgelopen maanden. Wat heeft dat je gebracht? Het heeft mij enorme stappen laten zetten in mijn professionaliteit als teamcoach. Het voelt alsof ik in een uitdagender domein ben gestapt, waar meer complexe teamcoachvaardigheden van mij worden gevraagd. Heb je iets geleerd door ergens veel aandacht aan te besteden en zo ja wat dan? Ik heb zeker iets geleerd. Alle kennis en kunde natuurlijk, maar vooral dat ik iets te bieden heb, wat mensen werkelijk verder brengt. Al doe ik dit werk al 20 jaar, ook ik ben soms ook nog steeds onzeker over mijn kunde. Zeker omdat ik net als jullie in een gebied werk waar alles niet zwart-wit is. Wat de ene keer werkt, werkt soms helemaal niet. Dit jaar heeft mij een soort fundament geboden in het geloven in mijn kracht. Is het teveel aandacht geweest of precies genoeg? Ik ben wel veel met serieuze zaken bezig geweest merk ik, ik ben wel een beetje toe aan wat luchtigheid en lachen. Soms lijkt een teamprobleem alles te bepalen in het leven en dat is even iets heel anders doen, ook helpend om er ook weer anders tegenaan te kunnen kijken.

VRAAG 2) Waar is weinig aandacht voor geweest dit jaar? Als ik naar mezelf kijk dan heb ik wat weinig tijd gehad voor hobby’s en vrienden. Ik heb naast mijn werk en opleiding simpelweg niet veel andere dingen gedaan. En als ik dat wel deed (zoals een aantal tango-marathons) dan moest dat er toch een beetje tussen geperst worden. Hoe komt dat? Ik heb dit jaar gewoonweg heel veel grote projecten gedaan. Zo’n verhuizing alleen al, pfoe. Wat mis je door daar geen aandacht voor te hebben gehad? Ik mis een beetje mijn andere kanten en de lol en luchtigheid. Hoe wil je ervoor zorgen dat je volgend jaar meer aandacht hebt voor deze aspecten? Ik ga minder opleiding doen (ik doe altijd al heel veel dus een beetje minder is nog steeds meer dan genoeg) en ik ga een aantal hobby’s oppakken waar ik zin in heb (dus niet moeten), zoals theatersport en tennis.

VRAAG 3) Waar wordt je elke keer weer blij van? Ik word blij van mensen die blij zijn. Als ik mensen in een team weer tot leven zie komen. Als ik mensen op Facebook zie in mooie ontroerende filmpjes. Als ik iets heb kunnen betekenen voor een ander. Als ik in de buurt van dieren ben. Als ik kan zingen en dansen en vooral als ik in de armen lig van mijn fantastische man die me altijd steunt in al mijn ambities. 🙂

Veel plezier met jouw antwoorden om dit jaar goed af te ronden.

Ik wens jullie allemaal heerlijke NIKS-DOE dagen en een lekker lui begin van een sprankelend 2016!