Selecteer een pagina

Zo wat een rollercoaster! Een paar maanden geleden ben ik moeder geworden van het mooiste ventje van de wereld. Ik weet dat iedereen dat van zijn eigen kind zegt, maar bij ons is het toevallig echt waar :-). Felix is geboren op 28 december 2016 en hij ontwikkelt zich tot een heerlijk ventje dat vanalles kan waar ik dan weer heel trots op ben. Vroeger dacht ik altijd “Nou én dat je baby iets kan vastpakken, dat kan toch iedereen?”, maar nu vind ik het helemaal the Bomb!


Allemaal roze wolk? Verre van, dat moet ik zeggen. En dat is meteen het inzicht wat ik in dit BLOG met jullie wil delen en waar jij als teammanager volgens mij veel aan hebt.

De eerste weken van mijn moederschap vond ik niet zo heel geweldig. Ik vond ons kindje wel leuk, maar ik vond al die dingen die er vanzelf bij horen helemaal niet zo leuk. Het vele voeden, de onderbroken nachten, de enorme onzekerheid over wat je nu wel en niet moet doen. In het begin lijkt het hebben van een kind (net als leider zijn van een team) op hersenchirurgie zonder handleiding. Alles lijkt van cruciaal belang en je bent bang dat je met elke handeling wel eens iets onherstelbaar kunt kapot maken.

Ik weet niet of jullie dat herkennen in het werken met teams? Als leider voel je een behoorlijke verantwoordelijkheid en stiekem ben je bang dat als je net het verkeerde doet, er ergens in je team de pleuris uitbreekt en dan heb jij het gedaan.

Mijn oplossing tegen de onzekerheid in het prille moederschap was om alles te gaan googelen. NIET DOEN!!!! AAARGGGH! Als je al ergens onzeker over bent, dan is dat het slechtste wat je kan doen. Ik verdenk er Google van om alle uitspraken die gaan over ernstige ziektes, woorden als “gevaarlijk” en “dood” een stuk hoger te ranken en dat is dus het eerste wat je leest als je iets onschuldigs over je kind (dan wel team) gaat opzoeken.

“Dan maar kopiëren wat anderen doen”, dacht ik. Iets wat veel leiders ook doen natuurlijk. Nu is er niets mis met leren van een ander, maar dat kopiëren dat was toch niet zo’n goed idee. Ergens in mijn zwangerschap had ik blijkbaar besloten dat ik een soort Earth Nature Mother zou worden. Ik wilde thuis bevallen, borstvoeding geven en mijn kind overal mee naar toe nemen in een draagdoek. En dat beeld dat nam ik mee in mijn eerste weken als moeder. Toen al die dingen niet zo gemakkelijk bleken te gaan, voelde ik me vooral falen én ik wist totaal niet hoe dan wel.

Totdat ik ging beseffen dat ik een kopie aan het nastreven was. En naast dat wij nooit helemaal die kopie kunnen worden (gelukkig maar) en daarin dus altijd enigszins zullen falen, merkte ik vooral dat die kopie in mijn hoofd me belemmerde om contact te maken met de echte realiteit. In feite belemmerde de kopie me om te voelen wat Felix en ik nodig hadden. En in plaats van mezelf te zijn als moeder met al mijn kwaliteiten en te doen wat ook werkelijk bij mij past, was ik in die weken veel te veel bezig het “goed te doen” volgens een bepaald idee.

Toen ik die kopie eenmaal kon loslaten werd alles ineens een heel stuk gemakkelijker, want Ja ik ben hartstikke nieuw als moeder en weet een heleboel niet, maar ik ben natuurlijk niet net uit het ei gekropen, dus ik weet ook een heleboel wel.

En dit inzicht wil ik jou graag meegeven als leider van een team. Vaak streven we een bepaalde kopie na in ons leiderschap (onze voormalig leidinggevende, of iemand op tv, of je huidige baas) en hoewel het goed is om te leren, kun jij pas de beste leider zijn, als je jezelf bent als leider. Als je écht durft te zijn, als je contact kan maken met de mensen om je heen en gebruik kunt maken van je eigen kwaliteiten (in plaats van die van een ander te willen nadoen).

Dus GET REAL!!

Hoe weet je of je op de goede weg zit daarin? Vooral door te voelen. Voel je je vrij in je functie? Durf je direct te zijn in je uitspraken? Durf je in te zetten wat je kan en het ook toe te geven als je iets niet weet of kan? Ben je in contact met de werkelijkheid in het hier en nu, of draai je een routinematig kunstje af? Krijg je energie van je functie?

Mocht dit niet zo zijn: Ga dan eens na welke onbewuste kopieën jij nog nastreeft en durf deze los te laten. Jij kunt alleen de beste leider zijn als je allereerst jezelf bent!