Selecteer een pagina

Stel je stopt met trainen…

Stel je wilt iets anders doen, dan al die andere trainers en coaches…
Stel je gaat teams echt helpen om hun verkrampte patronen te doorbreken en in volle vrijheid samen te werken!

Is dit wat je vaak bedenkt? Lees dan vooral snel verder en leer van mijn hobbelige weg richting teamcoach.

Wil jij ook ontdekken wat nu het verschil maakt, tussen een trainer en een teamcoach? Ontvang dan direct  DRIE GRATIS GOUDEN TIPS die het verschil maken tussen trainer en teamcoach.

Hoe ik ‘De Teamcoach’ werd
In 2006 ben ik begonnen als ondernemer. Mijn bedrijf heette Z-11Trainingen en vol goede moed en met veel plezier haalde ik allerlei opdrachtjes binnen als trainer. Voordat ik voor mezelf begon was ik al 10 jaar als trainer aan het werk. Dus dat scheelde een heleboel in ervaring en ook in netwerkcontacten :-).

De eerste jaren van mijn onderneming vond ik harstikke leuk. Ik had ineens alle vrijheid en het binnenhalen van opdrachten voelde voor mij elke keer als een succes. Ook de samenwerking met andere freelance trainers en met bureaus waar ik voor werkte vond ik inspirerend.

Crisis
Tot 2009…. De eerste flinke crisis denderde de economie van Nederland onderuit. Freelance trainers kregen als eerste minder werk en ineens ondervond ik aan den lijve hoe afhankelijk ik nog steeds was van de ideeën en creaties van een ander. Ondernemer? Ammehoela! Mijn bestaansrecht ging over dagdelen en geld en helemaal niet over de impact die ik had op groepen.

Ook al was ik senior trainer en behoorlijk door de wol geverfd in het begeleiden van groepen, mijn werk ging nog steeds over dagdelen, dagdeeltarieven, zaaltjes, standaard theorieën, standaardprogramma’s, steeds dezelfde vaardigheden en werkvormen.

Nóg een crisis
En ineens was ik het zat! In 2009 trouwde ik en op mijn huwelijksreis kon ik het voor het eerst uitspreken: “Ik wil geen trainer meer zijn”. Een uitspraak die uit mijn tenen kwam en me direct in tranen deed uitbarsten. Want trainen, dat was wel wat ik al zo’n 14 jaar met veel plezier deed.

Ik was eerlijk gezegd ook altijd wel een beetje trots op die status voor de groep. Ik genoot stiekem enorm van de positie waarin het lijkt alsof jij de waarheid in pacht hebt. En nog een tandje verder….Kon ik eigenlijk wel iets anders? Als ik niet meer zou trainen, wat dan wel?

En toch voelde ik dat als ik me nog langer moest bezig houden met zaaltjes inrichten, met werkvormen voorbereiden op de flap, met groepen ontvangen, ze door een programma heen leiden en dan hopen dat ze op het einde van de training er veel mee gingen doen in de praktijk, dat ik dan héél hard zou gaan gillen!!

Impact. Dát wil ik!
Het allerbelangrijkste wat ik voelde was dat ik van veel meer betekenis kon zijn. Ik wilde iets creëren van blijvende waarde. Iets wat impact heeft op het moment dat ik een groep begeleid én impact heeft nog jaren daarna!

En die ervaring had ik. Van de trajecten die ik in mijn eerste jaren als ondernemer had gedaan, waren er een aantal gericht op het begeleiden van teams in lastige onwrikbare groepsdynamiek.

En in die trajecten had ik potjandorie gefloreerd als een malle. Had ik durven benoemen waar ik als trainer nog wel eens omheen danste, had ik patronen helpen doorbreken die voor eens en altijd nieuwe vrijheid hebben gegeven! Ik wist het. Ik ging me volledig specialiseren als teamcoach.

Tadaaa: De Teamcoach!
Ik veranderde de naam van mijn bedrijf in De Teamcoach, creëerde een nieuwe website en had een spectaculaire opening van mijn nieuwe bedrijf compleet met catwalkshow en al. Graag had ik je nu verteld dat de opdrachten vervolgens binnenstroomden als een malle. Helaas……..

Ik had nog iets anders te doen. Ik dacht: ik geef trainingen aan teams en dan ben ik dus ook teamcoach. Niets is minder waar.

Nu, na jaren training in groepsdynamica (ik heb me in 7 jaar gediplomeerd bij het Europees Instituut voor TGI), besef ik wat een extra dimensie de groepsdynamica van een team is en welke interventies van mij als teamcoach helpen. En ook welke hartstikke averechts kunnen werken.

Pas toen ik een hoop opgedane trainerspatroontjes kon loslaten. Toen ik het verschil tussen een trainer en teamcoach echt leerde kennen. Toen ik eenmaal in een heleboel valkuilen was gestapt en weer was teruggefloten. Toen ik werkelijk de rol van teamcoach tot in mijn tenen durfde te omarmen. Toen pas had ik het recht om mezelf echt Dé Teamcoach te noemen!

Wil jij ook ontdekken wat nu het verschil maakt, tussen een trainer en een teamcoach? Ontvang dan direct  DRIE GRATIS GOUDEN TIPS die het verschil maken tussen trainer en teamcoach.